Pronumele personal fisa recapitulativa
1. Citeste textul urmator. Subliniaza pronumele invatate.
"I-am intrebat pe ei cum ajung mai repede la caruta furnicutei din Padurea Verde. Raspunsul lor nu a fost prea convingator, asa ca m-am hotarat sa merg inainte. oricum, casuta ei nu era aproape asa cum crezusem. Tot mergand pe poteca de langa cele doua dealuri, am dat peste un ghem de ace.
- Auuuuu, am tipat eu. Ce-i asta?
- Ah! tinere prieten, te rog sa te uiti bine pe unde mergi. Altfel te vei intepa in acele noastre.
- Scuza-ma, domnule arici. Iti promit ca voi fi mult mai atent cu drumul. Domnia ta unde mergi?
- Eh....mergem catre Padurea Verde la rudele noastre. Ele ne-au invitat la un eveniment deosebit: aduna ciuperci si le pregatesc pentru iarna. Vii si dumneata cu noi?
- As veni, insa ma asteapta prietena mea furnica. Trebuie sa ajung la ea cat de repede pot"
2. Taie, cu o linie, forma gresita a urmatoarelor pronume:
* Ieu/eu i-au/ iau tramvaiul 14.
* Noi.N-oi mai merge cu tine spre taramul de zahar, draga mosului.
* Noaptea, in padure, vin niste zane pe care oamenii le numesc ele/iele.
3. Alcatuieste enunturi in care:
* pronumele perssonal, persoana a II-a, numarul singular sa fie la inceput.
"Noi venim la voi.
Voi ne primiti pe noi,
Cu prajituri de soi
Si cantece noi?
Dar pe el?
E si el....
Un catel.
Noi i-am spus:
Azorel."
5. Realizeaza un scurt dialog (6-8 linii) intre doi colegi de clasa. Foloseste patru pronume, trei adjective si minimum zece substantive.